دانستنی‌های گردشگری

خفاش

خفاش­ها به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

خفاش­ها بر اساس نوع تغذیه به سه گروه تقسیم می‌شوند:

برخی از آن‌ها از میوه­ها تغذیه می­کنند، بعضی حشره­ خوارند و گروه سوم خون حیوانات دیگر را می­‌خورند و به خفاش­‌های خون­آشام معروف هستند.

امروز قصد داریم درباره خفاش­‌های میوه­ خوار صحبت کنیم.

­خفاش میوه­خوار:

خفاش میوه­‌خوار بزرگ­ترین خفاش ایران است. این خفاش برخلاف دیگر خفاش‌های ایران، که حشره خوارند، میوه‌خوار است.

چند ویژگی پستاندار پرنده:

بسیاری از مردم، خفاش‌ها را از روی سر و ته خوابیدن آن‌ها در غارهای تاریک می‌شناسند.

خفاش­‌ها اکثرا شب فعال هستند اما خفاش ­های میوه­ خوار گاهی در روشنایی روز هم پرواز می­‌کنند.

خفاش­‌ها تنها پستاندارانی هستند که قدرت پرواز کردن را دارند.

بدن خفاش­‌ها مانند پستانداران دیگر، پوشیده از مو است؛ موهای انبوه و در عین حال ظریف و ابریشمی، خفاش‌ها در هنگام پرواز کمترین اصطکاک را با هوا ایجاد می­‌کنند.

پستانداری که ردیاب دارد، آن­ها کور نیستند اما تصاویر را سیاه و سفید می­بینند. آن­ها برای پیدا کردن راه یا شکار کردن به حس بینایی نیاز ندارند. خفاش­‌های حشره­‌خوار با حنجره و خفاش­­های میوه­‌خوار از طریق ضربه زدن با زبان به سقف دهان، صدای بسیار بلندی تولید می­‌کنند که گوش انسان قادر به شنیدن آن نیست.

به این صورت که این صداها پس از برخورد با موانع سر راه، به طرف آن‌ها باز می­‌گردد و خفاش­‌ها با گوششان که برای این کار تخصص پیدا کرده است، فاصله خود را از آن مانع می­فهمند و راهشان را پیدا می­کنند. گاهی نیز بدون تولید صدا و به کمک حافظه و با تکیه بر مکان­‌ها و موقعیت‌هایی که به خاطر سپرده­‌اند راهشان را پیدا می‌کنند.

خفاش­‌ها اغلب بصورت گروهی در جاهای تاریکی مثل غارها، معدن­‌ها، شکاف­‌های صخره­‌ها، سوراخ درختان، چاه­‌ها، قنات‌ها، زیرپوست درختان، زیرسقف ساختمان‌ها و در بین برگ‌های به هم پیچیده درختان زندگی ‌می­‌کنند.

خفاش‌ها از هر قسمت از محل زندگی خود برای کار مخصوصی استفاده می‌کنند؛ آن‌ها محل مخصوصی برای استراحت شبانه یا روزانه، زمستان­‌گذرانی، استراحت تابستانی، پرستاری از نوزادان، غذاخوردن و … دارند.

دشمنان طبیعی خفاش­‌ها مارها و پرندگان شکاری هستند. انسان هم یکی از بزرگ­ترین دشمنان خفاش­‌هاست؛ زیرا با گرفتن و لمس کردن بدن ظریف آن­ها یا بر هم زدن آرامششان در هنگامی که در حال استراحت روزانه یا خواب زمستانی هستند آسیب­‌های زیادی به آن­ها می­‌زند که حتی به مرگشان منجر می­‌شود.

خفاش­‌ها انداره متفاوتی دارند، در بین آن­‌ها خفاشی به اندازه یک حبه قند وجود دارد که وزن آن­ 1/5 تا 2 گرم و طول ساعد آن فقط 25 میلی‌متر است. در عین حال، خفاشی هم وجود دارد که فاصله نوک دو بال آن به 2 متر می‌رسد. وزن این خفاش که روباه پرنده نام دارد، 1 کیلوگرم است.

جمعیت خفاش‌ها نامعلوم است.

پراکنش: در شمال آفریقا، غرب آسیا تا پاکستان و در ایران در مناطق ساحلی سیستان و بلوچستان تا بوشهر، جهرم، جزیره قشم و غار چزن در چابهار پراکنده است.

ریخت­شناسی: خفاش میوه­‌خوار سری شبیه سگ، پوزه‌ای دراز، گوش‌های بیضی شکل، چشم­هایی بزرگ، دمی کوتاه و پرده دمی دارد که رشد کمی کرده است.

زادآوری: خفاش ماده در سراسر سال (بیشتر در اوایل زمستان) بچه می‌زاید.

وضع حفاظتی: به نظر می‌رسد که جمعیت آن­ها رو به کاهش است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *